Viscollageen: ervaringen en onderzoek

Viscollageen helpt effectief tegen huidveroudering. Ervaringen uit onze praktijk.

viscollageen ervaringen
kruidvat collageen poeder

Wanneer je graag je algemene gezondheid van de huid, haar en nagels wilt ondersteunen, is het verstandig je in te lezen in de viscollageen ervaringen van echte ervaringsdeskundigen. Zoals we weten lopen onderzoeksresultaten niet zelden achter de feiten aan, maar van vis collageen is ook al heel veel onderzoek bekend die de positieve ervaringen van viscollageen onderschrijven. Hoog tijd dus voor een bloemlezing.

Wat doet viscollageen?

Viscollageen is collageen van vissen, maar collageen is ook veruit het meest voorkomende eiwit in ons lichaam. Het collageeneiwit wordt aangetroffen in bindweefsel, huid, pezen, gewrichtsbanden, botten en kraakbeen. Niet verwonderlijk daarom dat collageen verantwoordelijk is voor onder meer de elasticiteit van de huid en de gezondheid van botten en gewrichten. Het biedt structurele ondersteuning aan weefsels en speelt een belangrijke rol in:

  • Je weefselherstel;
  • Je immuunresponse;
  • Je cellulaire communicatie;
  • En je cellulaire migratie (dit proces is nodig voor weefselonderhoud).

Kort gezegd produceren bindweefselcellen (fibroblasten) collageen. Echter hoe ouder we worden, hoe meer de fibroblastfunctie wordt aangetast en vertraagt ​​uiteindelijk je collageenproductie. Deze veranderingen (amen met verlies van een ander essentieel eiwit genaamd elastine) leiden tot tekenen van veroudering, zoals een slappe huid en rimpels. En hier komen de ervaringen van viscollageen om de hoek kijken.

Soorten collageen

Het menselijke collageen bestaat vooral uit de aminozuren glycine, proline en hydroxyproline en er zijn bijna 30 soorten collageen bekend, waarvan type I collageen het meest voorkomt. Uiteraard kun je menselijk collageen niet in de winkel kopen, daarom zijn producenten gaan kijken waaruit zij vergelijkbaar collageen kunnen maken als supplement, en dit zijn:

  • Viscollageen
  • Rundercollageen

Wetenschappelijke vis collageen ervaring bij osteoporose en artrose

In de afgelopen jaren zijn vis collageen supplementen enorm populair geworden. Vooral om de gezondheid van de huid, haar en nagels te verbeteren. Maar daarnaast zijn vis-collageen poeders en pullen ook goed in te zetten bij bot en gewrichtsaandoeningen, denk hierbij aan osteoporose en artrose.

Viscollageen supplementen bieden 4 onderbouwde ervaringen bij mensen.

Ervaring 1: Viscollageen verbeterd de algehele gezondheid

Collageen is een belangrijk bestanddeel van de huid. Zo speelt dit eiwit een rol bij het versterken ervan, maar ook bij de elasticiteit en hydratatie. De afname van collageen kan uiteindelijk weer leiden tot een droge huid en de vorming van rimpels. Verschillende collageenstudies hebben aangetoond dat viscollageen peptiden de veroudering van de huid kunnen vertragen door rimpels en droogheid te verminderen.

Viscollageen supplementen kunnen positieve ervaringen door je lichaam te stimuleren zelf collageen aan te maken. Bovendien kunnen vis collageen supplementen de aanmaak van andere eiwitten bevorderen die helpen bij de opbouw van je huid, waaronder elastine en fibrilline.

Ervaring 2. Viscollageen verbetert spiergroei

Collageen onderzoeken suggereren dat viscollageen supplementen de spiermassa helpen vergroten bij mensen met sarcopenie, het verlies van spiermassa wat optreedt met de leeftijd. In een onderzoek van 14 weken namen 37 mannen met sarcopenie viscollageen in tijdens een trainingsprogramma.

Vergeleken met ervaringen van mannen die trainden maar geen collageen slikten, bouwden viscollageen gebruikers significant meer spiermassa en kracht op. Verder suggereert het vis collageen onderzoek dat aanvullend collageen de synthese van spiereiwitten, zoals creatine, kan bevordert en de spiergroei na inspanning stimuleert.

Ervaring 3: Viscollageen verlicht gewrichtspijn door artrose

Omdat collageen met de leeftijd afneemt, neemt het risico op degeneratieve gewrichtsaandoeningen zoals artrose toe. Enkele onderzoeken suggereren dat viscollageen supplementen de symptomen van artrose helpen verbeteren en gewrichtspijn doen verminderen. Zo wees een overzicht van vijf supplement onderzoeken bij meer dan 500 mensen met artrose uit dat dagelijkse inname van vis collageen leidde tot significante verbeteringen in gewrichtsstijfheid en gewrichtspijn.

Ervaring 4: Viscollageeen remt botverlies remmen en voorkomt osteoporose

Je botten zijn vooral gemaakt van collageen, waardoor zij de structuur en stevigheid krijgen. Zoals we weten maakt ons lichaam met de jaren dus minder collageen aan, hierdoor neemt ook de botmassa verder af. Deze afname kan weer leiden tot osteoporose, wat zich kenmerkt door een lagere botdichtheid en het hogere risico op botbreuken.

vis collageen resensie

Vis collageen recensie

Verschillende vis collageen recensie studies tonen aan dat vis collageen supplementen flink betere ervaringen bieden bij het remmen van de botafbraak die leidt tot osteoporose.  In een onderzoek namen vrouwen gedurende 12 maanden dagelijks ofwel een calciumsupplement met viscollageen, ofwel een calciumsupplement en dus geen vis collageen. Degenen die het calcium en vis-collageen supplement slikten toonden significant lagere bloedspiegels van eiwitten die de botafbraak bevorderen, dan degenen die enkel het calciumsupplement namen.

Hoe snel positieve ervaringen met vis collageen?

De omzet van collageen in het menselijk lichaam is een langzaam proces. Daarom, ongeacht wat je doel is, zal het ongeveer 8 weken duren om de eerste merkbare resultaten te ervaren. Verreweg de meeste collageenonderzoeken rekenen 8 weken of langer om de effecten van collageen op de gezondheid van de huid en gewrichtspijn te beoordelen. Andere onderzoeken gebruiken veel langere perioden, zoals 1 jaar, om het effect op de bot gezondheid te meten. Een gezonde portie geduld is dus nodig om de effecten van een viscollageen supplement op te kunnen merken.

Nadelen of bijwerkingen van viscollageen poeders

Viscollageen supplementen worden over het algemeen goed verdragen, met weinig bekende bijwerkingen of negatieve ervaringen. Iemand met een allergie voor vis of schaaldieren wordt uiteraard wel afgeraden viscollageen supplementen in te nemen. Sommige mensen hebben ook misselijkheid en een opgeblazen gevoel gemeld bij het nemen van collageensupplementen, maar deze effecten waren niet direct gerelateerd aan viscollageen. Voor de meeste mensen zijn vis-collageen poeders dus gewoon veilig.